Úvodní slovo na začátek sezony 2013

Je březen, jeho poslední dekáda a padá sníh. Čert aby to vzal. Loni už jsem měl v zápisníku přes 7 letových hodin. Letos pouze jeden let na Nový rok a v únoru, když to už opravdu nešlo vydržet, tak asi hodinový výlet nad Šumavu. V březnu zatím nic, protože prokletý předpis nám neumožňuje lítat IFR, přesto, že to všichni přeci umíme.
Vsadím boty, že na tom nejste o moc lépe.
Pesimista by už v zoufalství nad vrtochy letošního jara nabízel všechny letecké cajky k prodeji, neboť je to už nad lidské i odpočívající koňské síly a dle jedné NOVÉ TV stanice prý nebude lépe.
Naštěstí pesimistů je mezi ultralehkým letectvem dost málo, takže jim pojďme nalít trochu života do žil: Nezoufejte, jaro určitě přijde. My optimisté to z tajných infozdrojů víme a někteří to cítíme i v kloubech.

A protože jsme ( SK Svazu UL, což jsou samí optimisté ) o příchodu normálního lítacího počasí byli informováni už v prvních dnech ledna, makali jsme na všech úkolech v přípravě soutěžní navigační sezony jako diví. Jsme tedy za vodou a máme zase připraveno nejméně 10 soutěžních kol Poháru P. Tučka v rekreační i sportovní kategorii. Jsou uzavřeny předběžné dohody s pořadateli jednotlivých kol, je připraven opět Skutečský seminář pro pořadatele i soutěžící (27.4.2013) s navazujícím prvním kolem Poháru. Je nakoupena nová sada loggerů.
Také jsme si rozebrali loňské zádrhele a OPRAVDU se z nich poučili. Poučení se týká všech oblastí, které s UL lítáním souvisí, ty personální nevyjímaje. Velkým úkolem je udržet vysokou sportovní úroveň soutěží a jejich zdraví. To jsou jen věci, které stojí za řeč. Samozřejmě je vedle toho řada drobných i větších věcí, které zejména nejužší vedení Sortovní komise muselo řešit a řeší, přičemž největší zátěž nese – kdo jiný – než předseda. Je připravena také účast na Mistrovství Slovenska v Kamenici n. Cirochou.
Také jsme se zúčastnili slavnostního vyhlášení Nejlepších sportovců roku 2012 v Poslanecké sněmovně a mezi nejlepšími byli i naši – Jan Bém s Janou Tučanovou – Lorencovou, Michal Seifert s Olgou Záluskou a Petr Jonáš.

Jestliže čert, zmíněný nahoře, nikdy nespí, tak ani Sportovní komise Svazu UL nespala a jak vidno, počasí nepočasí pro nás všechny připravovala zase velkou řadu krásných víkendů, které můžeme prožít mezi přáteli. K jejich úspěchu si přibalte hlavně dobrou náladu, leteckou kázeň se zásadami bezpečnosti a čistý soutěžní elán. Pro připomenutí loňské sezony, nebo pro informace „jak na to“ navštivte náš kanál na YOUTUBE.COM

Přileťte, bude to fajn.

K. Švec 19.3.2013. Na Josefa.