Acc Raná League 2023

Třetí dubnový víkend patřil v kalendáři soutěži paraglidistů v přesnosti přistání. Na Rané se konalo první kolo ligy ACC. Organizátoři bedlivě sledovali počasí, jelikož prozatím nebylo moc padáčkářských letových dnů. Ale znáte to, létat se v tom nedá, závodit ano, a přistávat tím spíš 🙂

V sobotu 22. dubna, přesně v den závodu se luxusně vyčasilo a všechny dostupné předpovědní modely slibovali letovo. Také se na Rané sešlo neuvěřitelné množství létající i nelétající veřejnosti. 

Ještě že jsme v pátek zvolili start ze sedla a terč na přistání umístili na zadní, ne tolik frekventovanou přistávačku. Jak se během dne ukázalo, byl to prozíravý krok, neboť letové počasí, které nastalo takřka po měsíci, přilákalo na Ranou davy pilotů, na které nestačilo ani parkoviště a příjezdová cesta až k silnici byla lemovaná auty. 

Samotný závod probíhal celkem klidně. Po úvodních briefincích poslal startovní marshal Mirek Volný prvního pilota do vzduchu kolem desáté hodiny. Celkovému počtu 42 pilotů trvalo jedno kolo cca 45 minut. Kvalitu pilotů v závodním poli potvrdil výsledek prvního kola, kdy 14 pilotů zapsalo výsledek pomocí elektronické nuly. A spousta dalších přistání bylo uvnitř pětimetrového kruhu, tudíž si rozhodčí docela zaměřili a neustálým rozmotáváním a smotáváním odepsali dva svinovací metry :-).

Ve druhém kole už začala být soutěž zajímavější. Dva mladí junioři Kvido Hadaš a Lennardt Schubert si připsali výsledek s nulou, což pro ně po součtu obou kol udělalo 3 cm v případě Kvida a  2 cm pro Lennardta. Tito dva byli pronásledováni zkušenými reprezentanty Vlastimilem Vachtlem, Radkem Václavikem, Petrem Garbierem a mladším bratrem Lennardta Linusem. Oba bratři Schubertové patří k německé juniorské reprezentaci v přesnosti přistání. 

 

Závody pokračovaly v poklidném tempu za bedlivého pozorování paraglidingového provozu na kopci a sílící termiky s větrnými poryvy. Uprostřed čtvrtého kola začaly být termické nárazy trochu nevyzpytatelné. 

Komunikace se startovním marshalem Mirkem Volným se zintenzivnila: “Míro, řekni jim, že to sílí, ať letí rovně a nezalétavají si moc po větru doprava, protože pak už nedoletí.”

Do vysílačky se ozvala lakonická odpověď instruktora místní školy létání: “A co si myslíš, že se jim tady už snažím 20 let vysvětlovat?”

 Tudíž jsme usoudili, že časově jsme na tom dobře a že bychom mohli závod přesušit, až nastanou trochu klidnější podmínky pro všechny stejné. Jednomu pilotovi se v rámci čtvrtého kola umožnil restart, jelikož díky termickým poryvům nedoletěl do prostoru terče. A nechtěli jsme riskovat, že by piloti využívali těchto restartů více. 

V podvečerních hodinách se s časovou rezervou stihla dolétat zbývající závodní kola, tak aby bylo odlétáno 6 platných závodních kol. 

Po excelentním vstupu do soutěže si vedení uhájil Kvido Hadaš, který udržel pevné nervy až do finálového kola, kdy na něj díky pravidlům čekal poslední start soutěže. Nervy udržel a s celkovým výsledkem 9 cm po škrtání se umístil na prvním místě, následovaný Radkem Vaclavikem a Vlastimilem Vachtlem. 

“Papírovému” favoritovi Vlastimilovi Kricnarovi nevyšlo právě první a ani druhé kolo, kdy s jeho 44 cm by musel čekat na velkou chybu soupeřů, která nepřišla.  I když si ve všech dalších kolech zapsal výsledky do 3 cm, stačilo to i po škrtání pouze na 8. místo. 

Markétu Tomáškovou zradilo přistání v prvním kole, kdy se jí smekla noha a přistála na sedačce, tudíž zapsala plný počet bodů – 500, v posledním kole ji bohužel potkal ten samý výsledek. Ani škrtání nepomohlo vylepšit její skóre a výsledky 2, 5, 4 a 1 cm lemované dvěma pětistovkami ji odsunuly na druhé místo v ženské kategorii. Tu ovládla také juniorka Lucie Martínková, která sice neměla tak pěkný zápis jako Markéta, ale měla o pětistovku méně. Lucka udělala od podzimu, díky svému trenérovi, veliký posun v technice přiblížení na přistání a odvezla si z Rané první místo. Třetí místo vybojovala Němka Anne Lena Marion. 

Kategorie juniorů tak trochu odráží kategorii OPEN, jelikož vyrůstá mladá generace, která ukázala, že přistávat umí i v termicky ztížených podmínkách.

Kategorie Hobby ukázala, že i motoráři umí dobře přistávat a na třetím místě se umístil Jiří Koudela, který je známý spíše svými úspěchy ve světě motorového paraglidingu. Když nám ale místní prozradili, že létal s vírníkem na Ranou trénovat přistání, není se čemu divit, že se umístil na stupních vítězů. Druhý byl Hugo Hadaš a na prvním místě stálice této kategorie Karol Rumpli. 

Týmovou soutěž vyhrála rodina Schubert doplněná o Ohmana Remyho, tady mají Hadašovci ještě trochu rezervu a musejí příště zapůsobit na hlavu rodiny (Klára promine), aby posílila týmového ducha. Na rodinnou souhru české týmy ani dva polské, nestačily. Poláci v závodě trochu ostrouhali mrkvičku. Individuálně se jim moc nevedlo a jejich týmy skončily těsně pod stupni vítězů. 

Výsledky:

Kategorie OPEN:

  1. Kvido Hadaš – 9 cm 
  2. Radek Vaclavik  – 12 cm
  3. Vlastimil Vachtl – 15 cm

Kategorie Ženy:

  1. Lucie Martínková – 144 cm
  2. Markéta Tomášková – 512 cm
  3. Anna Lena Marion – 1266 cm

Kategorie Junioři:

  1. Kvido Hadaš – 9 cm
  2. Linus Schubert – 16 cm
  3. Lennard Schubert – 31 cm

Kategorie Hobby:

  1. Karol Rumpli
  2. Hugo Hadaš
  3. Jiří Koudela

Kategorie Týmy:

  1. Papillion
  2. Smile
  3. PG Hnízdo