DIGITALIZACE – #1 Pilotní průkazy

V úvodníku dubnového časopisu Pilot jste si mohli přečíst příběh prezidenta Aleše Trtila, kterak si mu zoufalý pilot stěžoval, že mu nový pilotní průkaz jde pouštou hódně moc dlouho a on už začíná mít abstinenční příznaky a potřebuje do vzduchu.

V tomtéž úvodníku Aleš Trtil také popisuje, že “zoufalství” daného pilota nebylo na místě, neb už od loňského roku je spuštna možnost mít platný pilotní průkaz v elektronické podobě uložený ve vašem chytrém zařízení (tefelon). Cestě do vzduchu potom nezabrání ani delší dodací lhůty České pošty.

Jelikož už je článek o elektronické variantě pilotního průkazu staršího data, je na místě si ho se začínající sezónou trochu připomenout 🙂

Pilotní průkaz také elektronicky

Aleš Trtil
První předchůdce dnešních „chytrých telefonů“ byl světu představen už před osmadvaceti lety. Na internetu se dá dohledat, že to byl model IBM Simon, v listopadu 1992. Běžnou součástí našich životů se chytré telefony, neboli smartphony začaly stávat někdy kolem roku 2010 a už tehdy někdo z našich členů s IT profesí navrhnul, zda by nešlo mít pilotní průkaz v mobilu. A tak je tu doba, kdy už nemusíte telefonovat do rejstříku LAA, kdy už nemusíte čekat, až k vám dorazí váš pilotní průkaz fyzicky, ale můžete si jej hned stáhnout ze svého účtu na webu LAA ČR.
Já si osobně si velmi vážím svého papírového pilotního průkazu – nosím ho v dokladech hned vedle Průkazu vůdce plavidla a řidičáku, a jeho vlastnictví je pro mne tak trochu i prestižní záležitostí (navíc mi nejednou moje sbírka průkazů zlepšila vyjednávací pozici s hlídkou dopravní policie). Zároveň jsem však hrdý na to, že naše asociace se možností stáhnout si pilotní průkaz do mobilu a používat ho k prokázání své kvalifikace (byť prozatím pouze na území České republiky), řadí v tomto ohledu mezi průkopnické organizace v naší zemi.
Průkaz, si takto stáhnete ve formě souboru PDF, opatřeného elektronickou pečetí Rejstříku LAA ČR, která funguje podobně jako elektronický podpis a dělá tak z „obyčejného“ PDF validní dokument. Tímto způsobem jsou podepsány všechny dokumenty dostupné na vašem účtu. Pro snadnější přístup k účtu jsme upravili i uživatelské rozhraní vstupní stránky vašeho účtu, která je nyní uživatelsky přátelštější.

Stažení elektronické verze pilotního průkazu LAA ČR

Tak jako vždy, když chceme něco dělat se svými osobními záležitostmi na LAA ČR, tak začneme přihlášením do sekce on­‑line služeb. Funguje to stejně z počítače i smartphonu. Klikneme na odkaz na hlavní straně www.laacr.cz nebo můžeme zadat rovnou adresu:
Pilotni prukazy OBR 01.jpg
Pilotni prukazy OBR 03.jpg

Příklad jak si umístit stažený pilotní průkaz na plochu telefonu

Pokud jsme zapomněli své heslo, stačí zadat svůj e-mail, který máme jako kontakt na LAA a heslo nám na něj přijde.
Výsledkem je stažení průkazu v elektronicky podepsaném formátu PDF, který si můžeme uložit na plochu ve svém telefonu. Je to stejné, jako je možné si stáhnout elektronickou verzi členského časopisu Pilot LAA, nebo své platné pojištění na stejné stránce.
Jako příklad jak na to, je použita aplikace „File Manager +“, kterou používám pro správu souborů.
Pokud chcete mít v souborech trochu pořádek, tak si nejprve soubory s průkazy přesunete ze složky pro stažené soubory „Downloads“ v paměti telefonu do nějaké k tomu vytvořené části, kde máte data – např. na datové kartě. To vám buď bude stačit, neboť budete vědět, kde průkaz případně snadno najít, nebo si ještě můžete uložit odkaz na plochu.
Pro uložení na plochu ve File Manageru je třeba mít nastaveno, aby se v kontextovém menu objevovala volba k uložení na plochu „Add to Home Screen“. To se nastaví kliknutím na ozubené kolečko a pak „odfajfkuje“ u příslušné volby. Pak stačí přidržet prst na staženém souboru a z kontextovémo menu vybrat „Add to Home Screen“.

Pilotni prukazy OBR 02B.jpg