Nejlepší letecký sportovec 2021

V pátek 4. 3. se v Leteckém muzeu Metoděje Vlacha na letišti v Mladé Boleslavi uskutečnilo slavnostní ocenění Nejlepších leteckých sportovců za sezónu 2021. Slavnostní událost pořádala Letecká amatérská asociace ve spolupráci s Klubem leteckých modelářů, Klubem leteckých novinářů a Old Timer Klub. V rámci LAA ČR jednotlivé svazy, resp. sportovní komise, navrhují nejlepší sportovce uplynulé sezóny z dané odbornosti a Rada LAA ČR volí nejlepšího leteckého sportovce, napříč odbornostmi a pod domluvě s jednotlivými kluby.

Nejlepším leteckým sportovcem byl vyhlášen Victor Carrera, který se v loňském roce stal mistrem světa v akrobatickém paraglidingu. Victor má sice v pasu čilské občanství, ale má českou ženu a v roce 2021 projevil zájem reprezentovat Českou republiku. V čemž mu sportovní komise svazu paraglidingu vyhověla a pomohla vyřídit potřebné dokumenty, aby Victor stihl mistrovství světa.

A jaké bylo umístění v jednotlivých kategoriích:
Kategorii ultralehkých letedel vyhrála posádka Matouš Adam a Ladislav Teplý, za první místa na MČR v kategorii AL2. Druhý skončil Ivo Lengál taktéž za první místo na MČR, tentokráte v kategorii AL1. Třetí místo brala posádka Marek Velát a Šárka Vondrášková za celkové vítězství v Navigačním Poháru Petra Tučka v kategorii AL2.
Není překvapením, že mezi rogalisty zvítězil nestor českého závěsného létání Dan Vyhnalík. Dan loni vyhrál MČR a také Pohár závěsného létání. Druhý v kategorii skončil Robert Kulhánek, za druhé místo v národním rankingu a na třetí pozici se umístil Stanislav Třebeška, za první místo na MČR v kategorii RW1, za něj cenu přebíral Petr Tuček.
Motoroví paraglidisté vyhlásili dva vítěze a to Luboše Halamu a Milana Klementa. Milan dostal od paní moderátorky záludnou otázku, jaké to je, dělit se o první místo? A vy, kteří sledujete dění v tomto odvětví, víte, že to není poprvé, co se u motorových paraglidistů dělí první místo, takže Milan odpověděl, že už si na to docela zvyknul J.
Nejpočetnější účast na pódiu měli paraglidisté.  Na prvním místě se umístil tým národní reprezentace v přesnosti přistání (Markéta Holubová Tomášková, Iva Baláková, Vlastimil Vachtl, Vlastimil Kricnar, Jan Širl a Radek Václavík), za druhé místo na mistrovství světa a skvělou reprezentaci na světovém poháru, druhý skončil Victor Carrera a třetí byl tým národní reprezentace v Cross coutry létání (Petra Slívová, Petr Kostrhun, Jan Jareš, Pavel Iker, Stanislav Mayer) za třetí místo na Mistrovství světa.
Letečtí modeláři vyhlašovali také dva vítěze, a to Jiřího Ducháně, za druhé místo ve světovém poháru 2021 v kategorii F5J a Dušana Friče za třetí místo ve světovém poháru 2021 v kategorii F1A. Dále ocenili tým lektorů kroužků pro děti, jelikož v loňském roce se díky jejich práci rozrostla členská základna skoro o 2000 nových členů. Oceněni byli: Lumír Apeltauer, Václav Betka, František Doupovec, Václav Jiránek, Milan Modr, Milan Šafler, Karel Švec a Petr Vašina.
Plachtařský Old Timer Klub ocenil Milana Svobodu z Havlíčkova Brodu, který létá na historickém větroni VT-16 Orlík I.
Ocenění  Klubu leteckých novinářů si odnesli Michal Plavec, kurátor sbírek letectví Národního technického muzea, za vynikající publicistickou činnost v oboru historie československého letectví, Petr Muzikant, ředitel firmy Kovozávody Prostějov za dlouhodobou propagaci a popularizaci československé letecké techniky a Miloš Kovář za aktivní propagaci a popularizaci balonového létání.
Reportáž z akce přineseme na stránkách třetího čísla časopisu Pilot a na záznam z předávání, který vznikl pod taktovkou Miroslava Orose a týmu AirzoneTV se můžete podívat na následujícím odkazu:
carrera.PNG
Victor “Bicho” Carrera, letecký sportovec roku 2021