Soutěž v přesnosti přistání o Haťský kolík 2023

autor: Martin Mikolajek

Model klub Hať také v sezoně 2023 uspořádal na přelomu léta (29. července) dnes již tradiční soutěž v přesnosti přistání o Haťský kolík. Pro připomenutí pravidel této soutěže: Nejedná se o běžné přistání do vymezeného decku, ale o hodnocení bodu dotyku při přistání co nejblíže k vymezené čáře, lhostejno jestli před nebo za.

Do vyhodnocení přesnosti se zapojují také ostatní účastníci soutěže, kteří stojí bezpečně podél přistávací dráhy, sledují a hodnotí místo přistání, ve kterém došlo k dotyku hlavních kol podvozku letadla. Do místa svého hodnocení bodu dotyku zapíchnou dle svého uvážení dřevěný kolík. Hlasovat o místu dotyku hlavních kol letadla může každý zapsaný soutěžící. Rozhodčí pak provedou měření vzdálenosti průměrné hodnoty mezi zapíchnutými kolíky umístěnými soutěžícími a „nulovou čárou“. Tento způsob vyhodnocení zapojuje všechny účastníky, kteří pozorně sledují přistávající letadla. Po vyhodnocení soutěže je na hlasovací kolíky každého soutěžícího zapsáno jeho výsledné pořadí v soutěži. 

Soutěž probíhala se zapnutým motorem ve třech letových kolech s možností se k nulové čáře takzvaně „dotáhnout na motoru“. Do celkového výsledku měření rozdílu mezi čárou a místem dotyku se započítávaly pouze dva nejlepší výsledky. Celkem se soutěže zúčastnilo 12 pilotů. Nejvíce posádek přiletělo z letiště Slezského aeroklubu Zábřeh a pilotů se zázemím na letišti Ostrava-Mošnov. Výsledky přesnosti přistání pro součet dvou platných kol jsou uvedeny v přiložené tabulce. Letošní soutěžní den byl doplněný o možnost vyzkoušet si navigační létání. Jako doplňková aktivita soutěžního dne byla pro účastníky připravena krátká trať sledující pravidla navigačního létání NPPT. Účastníkům pak byla vyhodnocena zaznamenaná trať pomocí jejich vlastních mobilů. 

Akce proběhla v přátelské atmosféře. Jedinou nevýhodou byla skutečnost, že se někteří piloti museli vrátit na svá domovská letiště před příchodem bouřkového počasí, ihned po odlétnutí soutěžních kol. Z tohoto důvodu někteří piloti nemohli být účastni na celkovém vyhlášení výsledků. Avšak účel akce se podařilo naplnit a děkujeme všem zúčastněným pilotům i divákům, kteří se přišli podívat na letiště Model klubu Hať. Za krásné fotky soutěže děkujeme Janu Pinkasovi. 

 

Pořadí Jméno pilota Součet vzdálenosti místa dotyku od čáry pro 2 platná kola (m)
1. Gajda 5,7
2. Bárta 11,8
3. Plaček 13,2
4. Mikolajek 16,8
5. Holubec 23,2
6. Kuchejda 23,6
7. Tietz 26,4
8. Meizel 27,6
9. Kotík 32,6
10. Teuer 44,1
11. Rykala 53,2
12. Kočí 62,9