Začíná Lion Effort 2024 – jednoznačně největší letecké cvičení tohoto roku v ČR!

Ve dnech od 9. do 27. května 2024 bude 21. základna taktického letectva Čáslav hostit mezinárodní letecké cvičení Lion Effort 2024 (LE24), kterého se zúčastní na 500 vojáků, z toho cca 150 vojáků ze zahraničí a více než dvacítka letounů. Letová část cvičení je plánovaná od 13. do 24. května.

Lion Effort je v pořadí pátým cvičením skupiny států provozujících letoun JAS-39 Gripen, která je známá pod zkratkou GUG (Gripen Users Group). V roce 2009 byla hostitelem Maďarská republika, druhé cvičení tohoto druhu se konalo v roce 2012 ve Švédském království, třetí pak v roce 2015 v České republice a čtvrté následně v roce 2018 opět v Maďarské republice. V roce 2021 bylo toto cvičení z důvodu epidemie COVID-19 zrušeno.

Letecké cvičení Lion Effort 2024 bude v letošním roce z několika důvodů výjimečné, zejména tím, že švédské vzdušné síly se poprvé zapojí do tohoto cvičení jako 32. člen Severoatlantické aliance. Součástí letošního Lion Effort bude také cvičení Ramstein Guard 2024, které je zaměřeno na vedení bojové činnosti v podmínkách elektronického boje zaměřené na činnost letových osádek v podmínkách rušení palubních radiolokátorů, rádiového spojení a satelitního navigačního systému GPS. V neposlední řadě bude pro nácvik tankování za letu k dispozici letoun A-330MRTT v rámci programu NATO – Multinational Multi-Role Tanker and Trasnport Fleet (MMF), k němuž AČR v loňském roce přistoupila.

Samotná letová část cvičení je plánovaná od 13. do 24. května 2024. Za GUG se do cvičení LE24 zapojí letouny Gripen Vzdušných sil AČR, Maďarské republiky a Švédského království. Thajské království stejně tak i Vzdušné síly Brazílie se cvičení zúčastní bez své letecké techniky. Dalšími účastníky LE24 budou české bitevníky L-159 nebo transportní letoun C-295 CASA, rušící letoun FA-20 Falcon patřící firmě Draken, z domovské základny budou působit německé Eurofighter Typhoon, polské F-16 a tankovací letoun A-330MRTT.

Pro takto rozsáhle letecké cvičení musely být ve vzdušném prostoru ČR vyčleněny celkem tři letové prostory, označené jako LION, a dále dva koridory pro přelety mezi jednotlivými prostory, nebo pro létání v nízké letové hladině, označené jako SW. Program cvičení bude rozdělen do dvou hlavních bloků. V dopoledních časech 08:00 – 09:30 UTC se uskuteční mise podle komplexního scénáře za koordinace všech cvičících (tzv. Composite Air Operations – COMAO) a to nejčastěji v prostorech LION 1 a LION 2. V odpoledních hodinách 13:00 – 15:00 UTC budou následovat tzv. mise Shadow Wave, které budou zaměřeny na manévrový vzdušný boj, úkoly přímé letecké podpory včetně doplňování paliva za letu, a to nejčastěji  prostorech LION 3, SW 1 a SW 2 a rovněž v aktivovaných prostorech dle AUP (TRA 3x – vzdušný prostor nad Vysočinou a TRA 1x – vzdušný prostor v blízkosti letecké základny v Náměšti).

Více než dvacítka letounů tak bude mít jedinečnou možnost spolu cvičit taktiku vzdušného boje a procvičovat techniky a procedury ke zvyšování bojeschopnosti a interoperability v rámci aliance. Žádáme širokou leteckou veřejnost o pochopení a respektování omezení ve využívání vzdušného prostoru, jež s sebou cvičení takového rozsahu přináší.

 

Zpracovali členové Odboru bojové přípravy Velitelství vzdušných sil AČR