Tomáš Drnec

Tomáš Drnec (Drny), dítě hor, které odmala přirozeně sportovalo, lyžoval, jezdil na snowboardu, jako junior vyzkoušel i ne zcela horskou disciplínu – stal se členem juniorské repre v baseballu. Doma, ve Svobodě nad Úpou vídával často nad hlavou létat křídla, ale zblízka se s paraglidingem setkal až na štafetovém závodě Extrémcup v nedalekých Janských lázních, kde bojoval ve svém úseku na snowboardu. Začal loučkovat, v roce 2005 následoval pilotní průkaz a pak, byť by rád létal, také se oženil a k rozvoji létání nedošlo. Znovu se začal rozlétávat po rozvodu a rozlétal se bratru dobře.

Kolem roku 2016 dostal pobídku od Michala Šnejberga, aby zkusil závody, a protože Drny není troškař, zkusil je – na MČR 2016. K největšímu rozletu u něj však došlo až cca v roce 2020, kdy mu roztáhnout křídla dovolila přirozená zodpovědnost – přestavěná chalupa.

Před cca 4 roky se Tomáš začal více věnovat závodění, které musí velmi dobře skloubit se svou prací – jako lodní kapitán Naval Inland Navigation nemůže jen tak jednoduše utíkat z práce při dobré termice, jeho loď se většinou nenachází na souši a navíc poblíž frekventovaných startovaček. Přesto dokázal spojit tuto svojí vášeň s prací a vylétal si své místo v české reprezentaci XC paraglidingu.

Tomáš je velmi temperamentní, ovládající plynně několik světových jazyků, je dlouhodobým loajálním členem krkonošského týmu českého poháru „Kokotíci“.

V současné chvíli se Tomáš objevuje na 116. místě světového žebříčku. V loňském roce se umístil na závodě PWC v Brazílii na skvělém 14. místě a přivezl druhé místo na 21. INTERNATIONALER SCHMITTEN POKAL 2023. Jeho nejhodnotnějším letem se stal 101 km dlouhý trojúhelník FAI z Černé hory.