Jan Jareš

Honza Jareš patří mezi skutečnou „Klidnou sílu“. Nenápadný, ale velmi úspěšný pilot, na kterého se obrací o radu nejeden pilot v závodě, ale i nejeden pořadatel. Jeho vždy dobré naladění, technická zdatnost, klid a rozhled již pomohly v nejedné složité situaci.

Po ukončení faktulty ČVUT FEL prošel Honza v roce 2008 paraglidovým kurzem na Rané a samostatně pak létal od roku 2009. Souhlasí se slovy Farára (Michala Pospíšila), který mu tehdy řekl, že mu létání změní život. A měl pravdu.

Do té doby se věnoval velmi aktivně jinému koníčku, radioamatérskému vysílání (HAM radio) a jezdil na radioamatérské závody v kategorii single operator, kde několikrát dosáhl na nejvyšší příčky. Po začátku intenzívního létání přešlo radiovysílání do pozadí, na závody se s v radioamatéřině vydává Honza už jen jako výpomoc v radioklubu.

Nějaká forma elektro Honzu evidentně provází ve všech možných etapách i sférách života. Nejen radioamatéřina, nejen paraglidové přístroje, ale také spolumajitelství vlastní firmy eHAMnet s.r.o., která je poskytovatelem internetového připojení (ISP) a kterou se dvěma kolegy vybudovali zcela od nuly.

A jaké jsou tedy Honzovy letecké zkušenosti?

Po kurzu už bohužel neměl věk na vstup do Talentované mládeže, takže této skvělé možnosti pro začínající mladé piloty nemohl využít. Začal létat na křídle Orbit 2., které v mezičase zaměnil za Axis Vega 2. Poté přesedlal hlavně na Gradienty. Aspen 6, Aspen 5, Aspen 4 (ten byl tehdy také skvělý).

Poté přišel zlomový rok 2018, kdy Honza přesedlal po dlouhém váhání na svou první dvoulajnu UP Meru, kategorie EN-D. Velmi na toto křídlo vzpomíná, jednalo se o skvělý kus, se kterým spolu stíhali CCC křídlům  a mělo zásadní vliv na jeho závodní kariéru.

Od srpna 2021 létá Ozone Enzo 3, poprvé  na Superfinále ve Švýcarsku v Disentis , kde skončil na celkovém 34. místě. Druhý task tehdy doletěl s náskokem 2 minuty, ale nakonec ho bohužel nevyhrál kvůli chybějícím leading pointům.

Nejvíce si Honza váží týmových výsledků na MS v Argentině 2021 s ME v Srbsku 2022 jako člen národního týmu.

Protože plejáda Honzových úspěchů je veliká, přinášíme malou rekapitulaci:

2021 mistrovství světa – teamy – 3. místo

2022 mistrovství Evropy – teamy – 2. místo

Z individuálních výsledků 2x 13. místo na MS v Argentině 2021 s ME v Srbsku 2022

2021 mistrovství světa – open – 13. místo

2022 mistrovství Evropy – open – 13. místo

dvojnásobný mistr ČR (2019 Slovinsko, Tolmin a 2023 Slovensko, Fatra Cup)

2022 – PWC Korea, Gochang – open – 2. místo

2022 – Alpen Cup, Kossen, Rakousko – open – 1. místo

Další úspěchy mé kariéry dle WPRS hodnocení lze najít zde:

https://paraglidingstats.com/pilot-29785/Jan-Jares

Jeho nejlepší umístění ve světovém rankingu (WPRS) bylo 21.místo.