Zakončení ultralehké soutěžní sezóny “Za komínem”

11. listopadu sice nepřijel Martin na bílém koni, ale nejdřív pěkně svítilo sluníčko, zato pak pršelo a byla zima. Spoustě pilotů UL letadel to však nemuselo vůbec vadit, protože měli tím pádem dobrý důvod zalézt za komín. A ne za ledajaký. V humpoleckém Divadle Za komínem se totiž konaly dvě akce, které s jejich létáním úzce souvisí. Od 10 hodin dopoledne to byla valná hromada Svazu ultralehkého létání LAA ČR. Po jejím skončení se po krátké organizační pauze v sále konalo vyhlášení výsledků letošního Navigačního poháru Petra Tučka a prvního ročníku nové soutěže nazvané Ultralight CUP.

 

Ultralight CUP 2023

Vyhlášení vítězů letošního ročníku soutěže Ultralight CUP proběhlo za moderování Lindy Miškové a ceny předal ředitel správy LAA ČR pan Jiří Koubík. 

Oceněni byli piloti v kategorii Okruhy a Volná vzdálenost. Letos poprvé byli vyhlášení také nejlepší junioři (piloti do 26 let) v těchto kategoriích.  

Hlavní disciplínu Okruhy na přesnost ovládl Michal Eliáš (2918,25 bodů) a mezi juniory Filip Vita (2834,63 b., celkově 6. místo) 

Okruhy na přesnost

  1. Michal Eliáš
  2. Petr Hynek
  3. Robert Rajtmajer

 

Okruhy přesnost – junioři

  1. Filip Vita
  2. Petr Hošek
  3. Sabina Vitová

 

První cenu za největší nalétanou celkovou vzdálenost získal Petr Navrátil za přihlášené lety v součtu  19 017 km. Mezi juniory kralovala Šárka Vondrášková, která přihlásila lety v délce 6398,95 km.

 

Celková vzdálenost

  1. Petr Navrátil
  2. Jaromír Kulička
  3. Michal Eliáš

 

Celková vzdálenost – junioři

  1. Šárka Vondrášková
  2. Filip Vita
  3. Jan Vavruška

 

Celkovým vítězem UL CUPu se stal Michal Eliáš, protože měl nejlepší skóre v Okruzích (na přesnost), třetí nejlepší výkon v Celkové vzdálenosti a zapsal několik letů do #KudyKam. Tedy splnit všechny podmínky a stal se zaslouženě nejlepším a nejvšestrannějším pilotem v soutěži UL CUP.

Na fotografiích si nelze nepovšimnout, že putovní pohár nepřebíral Michal Eliáš osobně, nýbrž jeho soutěžní kopilotka (rovněž pilotka ULV) Jitka Silná, neboť Michal se pro nenadálé rodinné důvody nemohl vyhlášení zúčastnit. Nicméně ceny mu byly doručeny a z putovního poháru měl evidentní radost .

Ceny pro vítěze Ultralight CUPu věnovaly firmy IDE-fly a Andy Aviation, letecká škola Řehák. Víno z vinařství Tesařík dodalo Letiště Třebihošť, zlaté cihly pak čokoládovny Fikar. Celkový vítěz UL-CUPu dostal krásnou leteckou bundu a všichni ocenění dostali vouchery na oblečení další výrobky dodávané Andy Aviation a IDE-fly a další praktické věci jako čepice nebo speciální potřeby pro péči o povrch letadel. Další hodnotné ceny pro vítěze, a to vouchery na prohlídky motorů Rotax a wellness pobyty, věnovala Letecká škola Řehák z Jaroměře. Oběma sponzorům patří velký dík za podporu soutěže!

 

Navigační pohár Petra Tučka 2023

V letošním seriálu NPPT byly vyhlášeny výsledky ve všech čtyřech obvyklých kategoriích, tzn. jednomístné a dvoumístné posádky vždy ve sportovní a rekreační třídě (bez ohledu na druh SLZ). Organizaci celého odpoledního a večerního programu spolu s vyhlášením poháru Petra Tučka a moderování se ujal Jan Pařez.

V rekreační kategorii jednomístných letadel (AL1) vyhrál Petr Mrštík před Petrem Hoškem a Kryštofem Adamem. Mezi sportovci zvítězil Marek Velát před Václavem Pužou a Šárkou Vondráškovou.

Ve dvoumístných posádkách (AL2) zlatou medaili vybojovali Michal Eliáš a Jitka Silná na UL vírníku před Ondřejem Paclíkem a Petrem Zápařkou. Skvělé třetí místo obsadila letos nová jihlavská posádka s mladičkou pilotkou Michaelou Širmerovou s navigátorem Davidem Peniškou.

Mezi sportovci se na první příčce v AL2 umístil Juraj Čekan s alternujícími navigátory Michalem Němcem a Šárkou Vondráškovou. Druzí byli Matouš Adam a Ladislav Teplý. Třetí místo připadlo Oldřichu a Karolíně Štumbauerovým.

Skokanem roku se stala Šárka Vondrášková, která se z navigátorky létající s Jurou Čekanem osamostatnila a v konkurenci sedmnácti dalších pilotů ve sportovní kategorii AL1 obsadila v letošním seriálu Navigačního poháru Petra Tučka hned 3. místo.

Největším srdcařem byl vyhlášen pilot jednomístného motorového rogala Jiří Břečka. Sportovní komise udělením tohoto titulu reflektovala jeho skutečně srdcařský přístup k soutěžnímu létání jako takovému. Jiří se bez jakýchkoliv předchozích soutěžních zkušeností vrhnul do navigačních soutěží se záviděníhodným zápalem, ale i rozvahou. Poté, co absolvoval v květnu první navigační soutěž v rámci NPPT v Letovicích, kde skončil druhý, zúčastnil se hned i mistrovství ČR v UL létání ve Strunkovicích a také úspěšně. Nerozhodilo ho ani ostré nouzové přistání do terénu během ekonomiky a skončil třetí.

Jako nejaktivnější aeroklub se letos ukázal opět parta působící na ploše SLZ Nymburk (LKNYMB), kde se nejen díky vhodné geografické poloze soustřeďuje v poslední době silný „sportovní kádr“ převážně mladších soutěžních pilotů, a ti letos nechyběli na žádném z kol NPPT.

 

Popisky NPPT:

B-RAL1

  1. Petr Mrštík
  2. Petr Hošek
  3. Kryštof Adam

 

B-RAL2

  1. Michal Eliáš – Jitka Silná
  2. Ondřej Paclík – Petr Zápařka
  3. Michaela Širmerová – David Peniška

 

A-RAL1

  1. Marek Velát
  2. Václav Puža
  3. Šárka Vondrášková

 

A-RAL2

  1. Juraj Čekan – Michal Němec (Šárka Vondrášková)
  2. Matouš Adam – Ladislav Teplý
  3. Oldřich Štumbauer – Karolína Štumbauerová

 

Skokan roku – Šárka Vondrášková

 

Srdcař roku – Jiří Břečka

 

Nejaktivnější aeroklub – AK Nymburk

 

Jak už to při těchto vyhlášeních bývá, odpoledne se plynule přehouplo ve večer plný příjemné společenské atmosféry, kterou si zúčastnění užili do pozdních hodin. Letos k tomu vedle decentního prostředí napomohla i řízená degustace svatomartinských vín, o kterou se postaral Ivo Lengál.

V. Šaman