Ultralight CUP 2022 aneb Cosi Určitě Poletíme

Ultralight CUP 2022.jpg

Milé pilotky a milí piloti,
už v době, kdy jsem si dělal pilotní průkaz na ultralehké letadlo, mě trochu „trápilo”, že v ultralehkém světě není rozběhnutá žádná soutěž, která by pilotům nabízela možnost si porovnat svoje pilotní umění bez nutnosti slétnout se na jednom místě. Navíc své lety s ultralightem jsem nemohl nikam přihlásit a nikde jsem neviděl, jak den využili ostatní. Slovo dalo slovo a v Xcontestu vznikla odnož pro ultralehká letadla. Celá soutěž je pořádaná ve spolupráci se Svazem UL létání a účast je pro členy LAA ČR zdarma. Letos startujeme nultý, testovací ročník. V čem je možné soutěžit nebo jak používat tuto aplikaci se dozvíte v následujícím textu.
V čem soutěžíme?
1. Okruhy – hlavní soutěž. Létáte si okruhy a snažíte se je zaletět co nejpřesněji.
2. Volná vzdálenost – doplňková soutěž. Kdykoliv letíte, zapnete si GPS záznam a let přihlásíte. Kdo nalétá nejvíc, vyhrává.
3. Soutěž časopisu Pilot – krásy naší vlasti podle vás. V každém čísle vyjde jiné zadání pro aktuální měsíc (začínáme v dubnovém čísle).
Více se o jednolivých soutěžíních disciplínách dozvíte v časopisu Pilot.

 

Jak se soutěže zúčastnit?

 

Piloti letadel, kteří jsou zvyklí létat se zapnutou GPS na palubě, po přistání stáhnou záznam letu ve formátu *.igc a přihlásí si let na adrese https://microlights.xcontest.org/ul-laa-cup/

 

Jak se do soutěže zaregistrujete, vám ukáže TOTO VIDEO, kde se “ukázkově” zaregistrovala Kačenka Létavá. Není to nic složitého.
Pokud máte za letu na palubě telefon nebo tablet, který funguje na operačním systému Android, nemusíte stahovat *.igc záznam letu a potom nahrávat do soutěže. Pro OS Androind je možné si přímo v GooglePlay stáhnout aplikaci XCtrack, udělat si registraci na vašem androidím zařízení a pak, když sednete do letadla, zapnete záznam letu, který po ukončení jedním kliknutím odešlete do Microlight Xcontest 2022. Nastavení XCTracku se věnuje článek v březnovém čísle časopisu Pilot.

 

Ti z vás, kteří dávají přednost iOS nebo budou létat s novou aplikací Databáze letišť, jejíž výstup je v *.gpx formátu, musí záznam letu překonvertovat pomocí těchto nástrojů:

 

Uzávěrka soutěžního létání je 25. 8. 2022. Slavnostní vyhlášení výsledků hlavní soutěže Okruhy i soutěží přidružených proběhne v Jihlavě na sletu LAA Sobě 27. 8. 2022. Účastníci se mohou těšit na zajímavé ceny.
Průběh soutěže, informace a další tipy můžete sledovat na facebookové stránce soutěže: https://www.facebook.com/UltralightCUP