Prvotní informace o letecké nehodě MPK ze dne 2.4.2017

​Dne 2.4.2017 na letišti Přibyslav došlo k nehodě motorového padákového kluzáku. Podle v současnosti dostupných informací, došlo po startu pilota s motorovou krosnou ve výšce cca 20 m k čelnímu zaklopení padákového kluzáku a pádu. Pilot si při nárazu způsobil těžká zranění, se kterými byl hospitalizován. Při prvotní prohlídce MPK bylo zjištěno, že PK měl jedny volné konce “protočené” kolem “D” popruhů. To samo o sobě mohlo vést k jednostrannému zablokování řízení po startu.
Jednalo se o jeden z prvních letů pilota v letošní letecké sezóně. Své jistě mohla sehrát nervozita a nevelké pilotní zkušenosti. K tomu mohla přistoupit vyšší náročnost na ovládání výkonného PK s autostabilním profilem či respekt z něho.
Pro ostatní piloty může být tato nehoda upozorněním. Ohroženou skupinou jsou podle dlouhodobé statistiky zejména ti, kteříjsou držiteli pilotního průkazu do dvou let, mají výkonné křídlo s autostavilním profilem a jsou vysoce namotivováni k létání po zimní přestávce. Patříte-li do této skupiny, potom jistě není ostuda pro první starty požádat o pomoc instruktora.