Pojistky na sezonu 2017 – nezbytná povinnost

Příprava na sezonu roku 2017 se netýká jen přípravy techniky, ale také všech administrativních náležitostí. Věc kterou bychom jako piloti neměli přehlédnout je pojistka.

Pojištění odpovědnosti

Pro závěsné létání je důležité pojištění odpovědnosti (pro újmu způsobenou třetím osobám), které je ze zákona povinné. Pojistné produkty zajišťuje LAA rámcovými smlouvami a lze je jednoduše objednat pomocí online služeb na webu.  Naleznete jej v menu Pojištění>SLZ>Pojištění odpovědnosti. Toto pojištění lze sjednat i na zkrácenou dobu, ale je to finančně nevýhodné. Detaily nalezenete zde.

Existují 4 varianty :

 Oblast  Cena  Krytí
pouze ČR  150 Kč 100 000 Kč
ČR+SR 200 Kč  450 000  Kč 
 Svět 440 Kč 450 000  Kč
 Svět 900 Kč 1,5 mil Euro

Rozhodně je vhodné pořídit si pojistku s vyšším krytím, ze zkušenosti víme, že například zásah zdravotní služby v zahraničí přesahuje krytí levnějších pojistek a ušetřených pár korun  se tak může velmi prodražit.

Doporučuji tedy využít pojištění Svět A+ za 900 Kč, případně pro létání u nás pojistku pro ČR+SR za 200Kč.

 

Cestovní pojištění

U cestovního pojištění vždy ověřte, zda kryje Vámi provozovaný letecký sport, případně závodní účast. Pojistné smlouvy LAA tuto podmínku splňují, ale u ostatních pojišťoven to není pravidlem. Většinou je závěsné létání ve skupině extrémních sportů, ale jsou i pojišťovny kde je létání či jmenovitě soutěžní létání vyloučeno.

Pojistka na celou sezonu

Cestovní pojištění s krytím pro létání na rogale (případně závody) je dnes nezbytností. I v případě malé nehody mohou být náklady v zahraničí v hodnotách statisíců. Bez cestovního pojištění, které kryje Vaši sportovní činnost není rozumné mimo ČR létat. V rámci LAA naleznete cestovní pojistku na webu v sekci online služby v menu ČLEN>Cestovní pojištění. Opět existuje několik variant, pro Evropu je vhodná  pojistka Cestovní pojištění 2017 – NK45-LAA-A -Evropa za 1600kč. Tento pojistný produkt není špatný a je dlouhodobě ověřený mezi tisícovkami pilotů PG, HG a dalších létajících zařízení. Vyplatí se prakticky už v případě několika vícedenních výjezdů za létáním. Aternativou pro cestování a létání po celém světě je pojistka pro celý svět za 4400 Kč.  Je výhodná v tom, že platí celý rok, bohužel ale poskytuje poměrně malé krytí – pro cestování po celém světě je proto lepší sjednat pojištění jednorázové, krátkodobé – to naleznete v sekcni níže.

Jednorázové cestovní pojištění 

Mezi často používané a ověřené pojistky, které lze použít jsou pojištění od Uniqa Union.  Dejte si pozor – vždy je nutné objednávat pojistku, kryjící  extrémní sporty a tedy nevylučující závěsné létání, paragliding či soutěžní létání (amatérské či profesionální). Nejlépe vychází pojistka u UNION – je vhodná i na závody a reprezentační výjezdy po celém světě. Pokud tedy necestuje za létáním příliš často možná se Vám vyplatí cestování.

ISIC cestovní pojištění

Pro studenty vlastníci ISIC existuje možnost využít cestovního pojištění (krátkodobé i dlouhodobé) na tuto kartu. POZOR základní pojistka nekryje mnoho sportů a je potřeba sjednat verzi „pojištění  se sporty“ Cena se pohybuje okolo 350Kč ročně a krytí je rozumné.

Potřebujete radu?

V případě dotazů na pojistné produkty poskytované LAA se obracejte na:
Ústřední rejstřík, tech. průkazy a pojištění SLZ (sport. létajících zařízení mimo PK)
Iveta Šormová
242 403 587
sormova@laacr.cz

Pro konzultaci běžných komerčních pojištění doporučuji Martina Brůhu.